Vad gör en takläggare?

Takläggare - TegelskorstenEn takläggare har lång utbildning bakom sig och flera års erfarenhet – läs mer här. Det är ett väldigt riskfyllt arbete och det kan inte utföras av vem som helst. Takläggare arbetar på alla olika slags tak, både höjdmässigt och materialmässigt. Därför krävs det att takläggaren har rätt utbildning och kompetens för att kunna utföra jobbet på bästa sätt, utan att ta några risker. Takläggare jobbar oftast i team då ett projekt kan ta flera dagar eller veckor. Att arbeta själv på ett tak anses som väldigt farligt. De behöver vara förankrade med skydd utifall de skulle ramla och behöver alltid vara försiktiga när de arbetar på taken. Det är viktigt att de följer alla riktlinjer för att bygga ett stabilt och hållbart tak, men de behöver även ta hänsyn till kundens önskemål på takets utseende.

Hur ser en arbetsdag ut?

Takläggare brukar ofta dela upp arbetsuppgifter, så att alla inte gör samma sak. Det gäller att vara effektiva så att projektet inte drar ut på tiden. Några kanske lägger tätskiktet, vilket säkerställer att regn och snö inte kommer in. En annan arbetsuppgift är yttertaket, det som syns från utsidan. Det är viktigt att takläggare har bra kommunikation med varandra, för att förhindra brister och misstag med bygget. Takläggare har ett hårt krävande jobb, men det ger en väldigt bra inkomst. Det kan vara långa och tuffa dagar, men det kan även vara dagar som är enklare än andra.

Vem kan bli takläggare?

För det första måste du ha genomgått en kvalificerad utbildning. Vissa kanske börjar redan i gymnasiet och sedan arbetar som lärling. Det är även möjligt att studera till takläggare i äldre ålder genom att gå en yrkesutbildning. Som person krävs det också att du inte är rädd för höjder, eftersom arbetet kan innefatta arbete på väldigt höga byggnader. Du bör inte heller vara känslig för att jobba hårt i vått och torrt. Eftersom takläggare alltid jobbar utomhus spelar det ingen roll om det är oväder eller gassande sol. Arbetet måste utföras oavsett väder, oftast. I vissa specifika fall kanske arbetet inte går att utföra på grund av extrema väderförhållanden. Det är också viktigt att du har en bra, stark och uthållig fysik, arbetet som takläggare innebär mycket klättring, tunga lyft och så vidare. Du måste ha bra balans och vara alert. Du bör även ha lätt för att arbeta med människor och ha ett bra sinne för problemlösning. Gillar du att vara självständig och inte ta direktiv från andra kollegor är nog detta yrke inte något för dig. Vill du veta mer om hur det är att vara takläggare kan du läsa dig till mycket kunskap på nätet.