Anlita en hantverkare istället för att bygga själv

Har du bestämt dig för att renovera badrummet? Isolera källaren? Eller kanske bygga ut ditt hus en aning? Då måste du bestämma ifall du vill utföra arbetet själv eller anlita en professionell till det hela. Sedan ROT-avdraget kom till har det blivit vanligare för folk att anlita en hantverkare istället för att göra arbetet själv. Priset blir nämligen inte lika högt när du kan ta del av avdraget. Det finns många fördelar med att anlita en byggfirma och utbildade hantverkare. Skulle du fortfarande vara osäker på om det är rätt beslut för dig kommer här några anledningar till varför du bör välja hantverkare.

Hitta bäst firman för dig

För de mer avancerade jobben är det väldigt viktigt att du hittar ett bra företag. Gör därför jämförelser och kolla upp alla tjänster de har att erbjuda. Några av de främsta anledningarna till varför du bör välja en hantverkare är dessa:

  1. Kunnande – främsta anledningen till varför en hantverkare är bra att anlita är att de verkligen förstår sig på jobbet. Du kan dock ringa referenskunder ifall du vill dubbelkolla om de har kunskapen de säger sig ha.
  2. Pengar är tid, tid är pengar – när du lägger tid på jobbet kommer du spara en hel del pengar, men samtidigt sparar du tid ifall du betalar någon annan till att göra allting. Du bör alltså ta en titt på hur din ekonomi och din fritid ser ut. Detta kommer göra det lättare att avgöra om du behöver hjälp eller inte, samt om du har råd med en hantverkare.
  3. ROT-avdraget – kan hjälpa dig att med att sänka priset för en hantverkare. ROT-avdraget kan dra 50 procent av kostnaden vilket innebär att du betalar endast hälften själv. Detta är en bra anledning till varför du bör anlita hantverkare till större projekt och arbeten. När du tar dig an byggen själv är risken större att något blir fel vilket sedan innebär att du måste spendera ännu mer pengar för att fixa allting.
  4. Flera företag – en fjärde anledning, eller fördel, med att anlita en byggfirma/hantverkare är att du själv kan välja vem du vill jobba med. När du jämför olika företag och ber om offerter kommer du få möjlighet att kunna förhandla fram erbjudandet och priset du vill ha. Du kommer även få förslag om metoder inom hantverket vilket kan hjälpa dig till det resultatet du vill ha.
  5. Trygghet – när du anlitar en firma kommer du få en garanti på arbetet. Det är något du bör reglera i avtalet väldigt tydligt. Seriösa hantverkare bör även ha försäkringar som kan skydda vid olyckor och misstag.